Lasten kengät

MEILTÄ LÖYTYY MALLEJA SEKÄ TYTÖILLE ETTÄ POJILLE NIIN ARKEEN KUIN JUHLAANKIN!


VALITESSASI LAPSELLESI KENKIÄ, HUOMIOI ETTÄ:

Parhaat materiaalit lasten jalkineisiin ovat tekstiilit, nahka ja erilaiset läpäisevät kalvot.
Jalkaterä saavuttaa lopullisen kokonsa muita kehon osia aikaisemmin, tytöillä noin 14 ikävuoden ja pojilla noin 16 ikävuoden kuluessa. 10-12-vuotiaalla jalkaterän pituus on jo 90 % sen lopullisesta pituudesta.

  Vastasyntyneen jaloissa on runsaasti rasvakudosta, siksi ne näyttävät pulleilta lättäjaloilta. Pulleus häviää noin kolmen vuoden iässä. Lapsen jalka on suhteessa aikuisen jalkaan lyhyempi ja leveämpi ja kantapää on kapea.

Erityisen nopeaa jalkojen kasvu on alle 3-vuotiaana, jolloin kengät voivat jäädä pieniksi jo kolmessa kuukaudessa. 3-6-vuotiaan kengänkoko tulisi tarkistaa kolme, joskus neljäkin kertaa vuodessa ja 6-10-vuotiaankin puolen vuoden välein.

 

Liian pienet kengät ja sukat vahingoittavat helposti lapsen kasvavaa jalkaterää. Erilaiset jalkaongelmat ovat yllättävän yleisiä jo leikkikouluikäisillä.

Liian pienet kengät voivat tuntua lapsesta itsestään jopa mukavilta, sillä hänen hermostonsa ei ole vielä täysin kehittynyt. Ainoa tapa selvittää kenkien sopivuus on mitata jalkaterä ja verrata sen pituutta kengän sisämittaan.

Lapsen jalan ääriviivat voi piirtää kotona esimerkiksi pahville

LAPSEN SEISOESSA

ennen kenkäkauppaan lähtemistä. Jalkaterät ovat usein erikokoiset ja sen vuoksi on tärkeää ottaa mitat molemmista jaloista. Kengät valitaan aina isomman jalkaterän mukaan.

Mikäli kengissä on irrotettava sisäpohja, on sillä helppo mitata kenkään riittävä pituus.

Tutkimuksien mukaan 2-5- vuotiaan jalkaterästä piirrettyyn malliin pitää lisätä 17 mm liikkumis- ja kasvuvara nopean kasvun vuoksi. Talvikengissä on hyvä ottaa huomioon vielä sukkavara. Näin kenkiä voi käyttää n. viisi kuukautta ennen kuin ne jäävät pieniksi.

Monet aikuisiän jalkaongelmat kuten vaivaisenluut, vasaravarpaat ja linttaan astuminen voidaan ennaltaehkäistä oikeankokoisilla ja mallisilla kengillä.

Käytetty kenkä on jo muotoutunut käyttäjänsä jalkaan eikä siis sovi kierrätettäväksi toiselle lapselle.

Kengissä on luja kantakappi, joka tukee kantapäätä ja pitää jalkaterän paikallaan. Nilkkaan saakka ulottuva säädettävä kiinnitys estää päkiää valumasta kengän kärkeen.

Hyvät pohjat ovat joustavat ja sallivat vähän myös sivukiertoa.

Sisäpohjien tulee olla suorat, jotta lapsen jalkaterä askeltaa suoraan eteenpäin.

Kenkien kokonumeroita ei ole standardoitu, joten niihin ei voi luottaa. Sopivia kenkiä ei myöskään kannata lähteä hakemaan pelkkien pahvimallien kanssa, vaan kenkien tulevan käyttäjän on paras tulla mukaan ostoksille.

 

LENKKARIT KUULUVAT VAIN LIIKUNTAAN JA URHEILUUN, EI PÄIVÄKOTIIN TAI KOULUUN